notiuni despre contracte

Inainte de a contracta, partile au posibilitatea, daca la un moment dat nu sunt intrunite conditiile pentru a contracta, sa incheie diferite acte care sa le oblige la incheierea , pe viitor a contractului vizat.

Astfel, putem vorbi de antecontract, care este sinonim cu pre-contractul sau promisiunea bilaterala de a contracta.

In continutul acestor acte, cele doua parti, stabilesc conditiile de contractare viitoare, garantiile pe care si le acorda, una alteia, in vederea respectarii promisiunii de contractare, precum si orice alte clauze ce considera, in acel moment, a fi necesare si care nu contravin dispozitiilor imperative ale legii.

De asemenea, exista si posibilitatea unei promisiuni unilaterale de contractare, aceasta obligand numai una dintre parti a contracta, in viitor, cu cealalta parte, daca aceasta isi manifesta dorinta de a contracta sau , intr-un alt caz, daca cel care promite, se hotaraste, la un moment dat, sa incheie un contract anume

Contractele pot fi incheiate sub conditie, cu termene suspensive, sau fara clauze specifice in acest sens.

In general, contractele sunt negociabile ceea ce inseamna ca oricare dintre parti are dreptul de a negocia cu cealalta parte clauze care nu sunt conform vointei sale si pe care nu este obligata a le accepta.

Contractele pot fi numite ( asa cum se regasesc ele in legislatia noastra – de ex: contract de vanzare-cumparare, contract de donatie, contract de imprumut etc- a caror reglementare este prevazuta expres , sau pot fi nenumite, adica nu se bucura de o denumire legala si de o reglementare proprie.

Faptul ca un contract vizat de parti nu este numit, intr-un anume fel, de catre legislatie, nu conduce automat la ideea ca acesta nu este permis.

Forma contractului – este un subiect asupra caruia doresc sa ma aplec pentru cateva momente:

– desi multi au impresia ca toate contractele trebuie incheiate in forma autentica ( adica la notariat), in realitate, numai unele dintre acestea sunt valabile doar in forma autentica, celelalte avand forta probanta fara a apela la un notar.

Insa, chiar si in cazurile in care nu este obligatorie forma autentica, tot este bine a se apela la un specialist in drept contractual pentru a realiza o structura coerenta, completa a contractului pe care partile il vizeaza.

Contractele se pot incheia sub conditie- acest lucru ce inseamna ?

Conditia este un eveniment viitor si nesigur ca realizare, de care depinde existenta contractului.

Aceasta poate fi suspensiva – adica ea va afecta nasterea drepturilor di obligatiilor

sau poate fi rezolutorie – adica , odata implinita, afecteaza stingerea drepturilor si obligatiilor

De asemenea, putem vorbi de termenul care poate fi cuprins intr-un contract.

Ce este termenul ? Termenul este un eveniment si sigur ca se va produce, care amana inceperea sau , dupa caz, stingeea executarii drepturilor si obligatiilor din contract.

Cand putem vorbi de NULITATEA CONTRACTULUI ?

Vorbim de nulitate in momentul in care nu s-au respectat dispozitiile legale cu privire la conditiile de validitate ale contractului respectiv si care conduc la lipsa efectelor urmarite departile contractante la incheierea contractului.

In functie de norma incalcata, nulitatea care intervine poate fi absoluta su relativa.

Distinctia este foarte importanta deoarece, odata calificata in mod corect categoria tipului de nulitate, se poate sti:

– in ce interval de timp se poate invoca nulitatea

-cine o poate invoca

– daca poate fi acoperita sau nu prin confirmare

REZILIEREA si REZOLUTIUNEA sunt varietati ale raspunderii contractuale ,fiind sanctiuni pe care legiuitorul permite a fi luate impotriva celui care nu is executa obligatia contractuala in mod culpabil.

REZOLUTIUNEA contractului inseamna desfintarea cu efect retroactiv a acestuia , contractul fiind sinalagmatic si cu executare imediata.

REZILIEREA contractului consta in desfacerea contractului sinalagmatic si cu executare succesiva, pentru viitor, ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor ce ii revin, decatre una dintre parti.

Contractele sinalagmatice sunt acele contracte care da nastere la obligatii in sarcina ambelor parti contractante.

Contractele cu executare imediata sunt cele care prespun o singura pretate din partea debitorului.

Contractele cu executare succesiva – sunt cele care se executa prin mai multe prestatii esalonate, in timp.

Foarte important:

NULITATEA contractului se poate invoca daca s-au incalcat conditii necesare, de forma si/sau fond , de catre parti, la momentul incheierii acestuia.

REZILIEREA si REZOLUTIUNEA sunt sanctiuni care se aplica in situatii in care motivul ce genereaza sanctiunea se naste ulterior incheierii contractului.

contact

telefon 0722338081
avocat Laura Herescu

Comments are closed.

Apel direct
Adresa