PERIOADA DE PROBA
Perioadei de proba nu i se acorda atentia cuvenita de catre cei proaspat angajati, majoritatea nestiind ce drepturi le confera aceasta, dand astfel posibilitatea angajatorului sa profite de naivitatea lor.
Din practica, am constatat ca cei care doresc sa se angajeze si “intra” in perioada de proba, nu isi cunosc deloc drepturile si dau, astfel, ocazia sa fie inselati.
In primul rand, trebuie stiut faptul ca, perioada de proba se inscrie in contractul individual de munca si nu este anterioara incheierii lui. Cu alte cuvinte, perioada de proba incepe, cel mai devreme, odata cu incheierea contractului individual de munca si este prevazuta in cuprinsul acestuia.
De retinut despre perioada de proba:
– apare in contractul individual de munca, care trebuie inregistrat la ITM in termen de 20 zile calendaristice de la data semnarii lui;
– constituie vechime in munca;
– angajatorul nu are dreptul sa supuna angajatul decat la o singura perioada de proba pentru un singur post; iar, daca in cadrul aceleiasi companii, un angajat solicita angajarea (promovarea) pe un alt post, poate fi supus unei alte perioade de proba;
– pentru munca depusa, angajatul primeste un salariu; salariul este negociat inainte de incheierea contractului de munca, fiind mentionat in acesta;
– in perioada de proba, angajatul are aceleasi drepturi si obligatii ca si orice alt angajat;
– in perioada de proba, angajatorul poate verifica aptitudinile angajatului si poate decide daca este potrivit sau nu postului pe care il ocupa, iar angajatul poate decide daca mediul de lucru, conditiile sau orice alte imprejurari se potrivesc aspiratiilor sau asteptarilor sale profesionale;
– neinformarea salariatului, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, cu privire la perioada de proba, conduce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile acestuia, printr-o asemenea modalitate.
Codul muncii prevede o perioada maxima de proba in care angajatorul poate tine un nou salariat:
– 30 zile calendaristice – pentru posturi de executie;
– 90 zile calendaristice – pentru posturi de conducere;
– pentru absolventii fara experienta, perioda de proba poate fi si de pana la sase luni.
Perioada de proba maxima prevazuta pentru contracte de munca incheiate pe perioade determinate:
– 5 zile lucratoare – cand durata contractului este mai mica de trei luni;
– 15 zile lucratoare – cand durata contractului este intre trei si sase luni;
– 30 zile lucratoare – cand durata contractului este mai mare de sase luni;
– 45 zile lucratoare pentru posturi de conducere – cand perioada este mai mare de sase luni.
Nu este obligatoriu a se oferi o perioada de proba la angajare, iar daca aceasta nu este prevazuta in contractul individual de munca, angajatorul nu poate sustine, ulterior incheierii contractului, ca un anumit numar de zile constituie perioada de proba si sa concedieze salariatul conform regulilor specifice acesteia.
De asemenea, este interzis prin lege ca, pe acelasi post, angajatorul sa fi avut mai mult de trei persoane angajate numai in perioada de proba, stfel, angajatorul ori angajeaza pe cel de-al treilea salariat aflat in perioada de proba, pe o durata nedeterminata, ori, celui de-al patrulea angajat nu-i va mai putea impune o perioada de proba.
In timpul perioadei de proba, angajatul are toate drepturile prevazute in codul muncii, contractul colectiv de munca aplicabil, regulamentului intern si contractului individual de munca.
Singura specificitate a perioadei de proba consta in modalitatea de incetare a contractului de munca in cadrul acestei perioade: oricare dintre parti (angajat si angajator) poate solicita incetarea raporturilor de munca, printr-o simpla notificare, fara a avea obligatia justificarii deciziei luate. Notificarea se poate emite oricand, in timpul perioadei de proba sau la sfarsitul ei, dar fara sa se depaseasca ultima zi aferenta acesteia.
In cazul incetarii contractului de munca in perioada de proba, nu se acorda preaviz, nici de catre angajator, angajatului, nici de catre angajat, angajatorului.
Per a contrario, contractul de munca, in perioada de proba, nu poate inceta prin alte forme prevazute de lege (concedierea, demisia, incetarea contractului prin acordul partilor).
In incheiere, reamintesc cele mai imporante caracteristici ale perioadei de proba:
– este salarizata;
– este inscrisa in contractul individual de munca;
– constituie vechime in munca;
– oricare dintre parti poate, in cadrul ei, sa inceteze relatiile de munca, printr-o simpla notificare, fara a justifica decizia luata;
– nu se acorda preaviz;
– este unica si limitata in timp, pentru acelasi post.
Temei de drept: art. 31, 32, 33 si 83 din codul muncii.
avocat Laura Herescu
0722.33.80.81