INCHEIEREA DE SEDINTA
Incheierea de sedinta se redacteaza in termen de doua zile de la terminarea sedintei de judecata. Aceasta se intocmeste in baza notitelor pe care grefierul le ia in timpul sedintei , apoi se ataseaza la dosarul cauzei.
Fiecarui termen de judecata ii corespunde o incheiere de sedinta.
Singurul termen de judecata pentru care nu se va intocmi o incheiere de sedinta este cel in care se vor pune concluzii pe fond adica ultima zi in care partile isi sustin cauza. Pentru acest ultim termen cele intamplate in ziua sedintei de judecata va fi cuprins in hotararea ce se va pronunta.
- Exista insa si o exceptie in acest caz, atunci cand se amana pronuntarea hotararii ,intr-o zi ulterioara. Astfel, se va intocmi o incheiere de dezbateri care va inlocui practicaua hotararii. Lipsa incheierii de dezbateri va atrage nulitatea hotararii pronuntate.
- Incheierea de sedinta cuprinde tot ce s-a intamplat la termenul de judecata, adica poate fi privita ca un proces verbal al sedintei.
Incheierea de sedinta trebuie semnata de judecatori si grefier. Lipsa unora dintre semnaturi va conduce la nulitatea incheierii.
- Incheierile sunt de doua feluri: preparatorii si interlocutorii.
- Incheierea preparatorie nu leaga judecatorul insa cea interlocutorie pregateste dezlegarea pricinii, fara a hotari in totul pricina. Cu alte cuvinte, ceea ce este scris intr-o incheiere interlocutorie nu va putea fi schimbat mai tarziu.
Orice dispozitie luata de judecator prin incheiere va fi motivata.
Impotriva incheierilor premergatoare nu se poate declara apel decat odata cu fondul cu exceptia cazului cand prin ele se intrerupe cursul judecatii.
Exista insa si incheieri impotriva carora nu se poate initia nici o cale de atac.
avocat Laura Herescu