Legea 119 din 2010 noi masuri in domeniul pensiilor

Prin legea nr 119 din 2010, se schimba calculul unor pensii stabilite in conditiile unor legi speciale. ( publicat in MO nr 441/30.06.2010)

Aceste pensii sunt:

a) pensiile militare de stat
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
d) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
e) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
f) pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
g) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
h) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Conform legii, acestea devin pensii in intelesul legii nr 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

1. Pensiile de serviciu anticipate si pensiile anticipate partiale din categoriile celor de mai sus devin pensii pentru limita de varsta, in intelesul legii nr 19/2000.
2. De asemenea, pensiile de invaliditate si pensiile de urmas din cele mentionate devin pensii de invaliditate si ,respective, pensii de urmas asa cum acestea se inteleg prin legea nr 19/2000.
3. Pensiile anticipate de serviciu din categoria pensiilor speciale ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si pensiile speciale de serviciu ale deputatilor si senatorilor , devin pensii pentru limita de varsta, conform normelor legii nr 19/2000.

Pensiile de serviciu altele decat cele aratate la punctele 1-3 devin pensii pentru limita de varsta, in conformitate cu legea nr 19/2000.

Pensiile de la literele a-h , cuvenite sau aflate in plata se vor recalcula prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, in conformitate cu algoritmul de calcul cuprins in legea nr 19/2000.

Pensiile speciale vor fi reincadrate si considerandu-se ca au fost indeplinite conditiile de acordare prevazuta de legea nr 19/2000.

Care este termenul de recalculare al pensiilor astfel incadrate?

1. In cursul a 5 luni de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de recalculare a pensiilor, norme ce vor fi elaborate si aprobate prin hotarare de guvern – pensile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor Pentru detalii privind metodologia de calcul conform HG 735/2010, apasati AICI

2. In 30 de zile de la data intrarii in vigoare a metodologiei de recalculare a pensiilor – pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea; pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular; pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari; pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil Navigant profesionist din aviatia civila; pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi

Cele de mai sus se aplica si pensiilor stabilite conform legii nr 164/2001 si legii nr 179/2004.

In articolul 6 din legea nr 119/2010 se mentioneaza faptul ca , in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acesteia, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale , se va stabili si aproba procedura de incadrare in grade de invaliditate, in vederea inscrierii la pensia de invaliditate.

Dupa aprobarea procedurii de incadrare in gradele de invaliditate, in termen de un an se vor efectua verificari asupra pensiilor acordate in regim de invaliditate.

In masura constatarii savarsirii de infractiuni la data acordarii pensiei, atat beneficiarul pensiei cat si persoanele care au participat, direct sau indirect, prin orice mod, la savarsirea unei infractiuni care a avut ca rezultat acordarea unei pensii de invaliditate, vor raspunde in conditiile legii.
Beneficiarul unei pensii de invaliditate obtinuta prin savarsirea unei infractiuni, va putea fi obligat sa restituie integral toate sumele incasate in baza acesteia.

Special categoriilor de pensii prevazute la alin a )si b) ( pensiile militare de stat si pensile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor):

 • Art 8 din legea nr 119/2010 –
  Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale:

  – 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca
  – 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii special de munca
  – 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca, asa cum sunt reglementate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, pe baza criteriilor prevazute in H.G. 1.294/2001 si H.G. 1.822/2004

 • Art 11 din legea nr 119/2010 prevede:

  Beneficiarii pensiilor care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si II de munca , potrivit legislatiei anterioare 1 aprilie 2001 , cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii special sau alte conditii de munca, confrm legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective astfel:

  – Cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in ocuri incadrate in grupa a II a de munca conform legislatiei anterioare 1 aprilie 2001, sau locuri de munca incadrate in conditii deosebite
  – Cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale
  – Cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii

despre suspendarea HG 735/2010 apasati AICI

Comments are closed.

Apel direct
Adresa