noi reglementari privind cesiunea partilor sociale

PROCEDURA DE INREGISTRARE A CESIUNII PARTILOR SOCIALE

Prin OUG nr 54/2010 se schimba procedura de cesionare a partilor sociale de la cedent la cesionar.

  • Astfel, hotararea AGA prin care se hotaraste cesiunea totala sau partiala a partilor sociale, trebuie depusa in termen de 15 zile de la emiterea sa la registrul comertului unde isi are sediul social ,societatea comerciala.
  • Registrul comertului transmite, pentru publicare, hotararea catre monitorul oficial.
  • De asemenea registrul comerului va transmite in mod obligatoriu,pe cale electronica, hotararea AGA, Agentiei nationale de administrare fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
  • Din momentul publicarii, timp de 30 de zile creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige , dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale.
  • In lipsa opozitiilor, cesiunea de parti sociale va opera la data expirarii termenului de opozitie prevazut la art 62 si, daca au fost formulate opozitii de la data comunicarii hotararii de respingere a acestora.
    Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati vor fi depuse la registrul comertului pentru inregistrarea lor.

In concluzie, in momentul in care veti dori sa cesionati partile sociale catre o alta persoana va trebui sa asteptati intai 30 de zile, de la momentul in care depuneti hotararea AGA in care se hotaraste cesiunea si abia dupa ce trece termenul de 30 de zile ,daca nu s-au formulat opozitii sau, desi formulate ,acestea au fost respinse prin hotarare judecatoreasca se vor putea depune contractul de cesiune si actul constitutiv actualizat, la registrul comertului.

Cabinet avocat Laura Herescu
0722.33.80.81

Comments are closed.

Apel direct
Adresa