cotitatea speciala disponibila a sotului supravietuitor

COTITATEA SPECIALA DISPONIBILA A SOTULUI SUPRAVIETUITOR

Cotitatea disponibila speciala a sotului supravietuitor se aplica in concurs cu copiii dintr-o casatorie anterioara a defunctului.

Acest caz special este instituit pentru situatia in care defunctul are descendenti dintr-o casatorie anterioara sau orice alti copii din afara casatoriei cu sotul supravietuitor ( copii proveniti din relatii din afara casatoriei sau copii adoptati de defunct).

In acest caz se instituie o limitare a gratificatiilor pe care defunctul le poate face in favoarea sotului supravietuitor si anume: defunctul nu poate gratifica sotul supravietuitor decat in limitele unei cotitati disponibile speciale si anume: un maxim variabil egal cu partea copilului care a lua cel mai putin dar nu mai mult decat un sfert din mostenire, in intregul ei.

Aceasta prevedere este instituita prin art 939 din codul civil.

Astfel, se instituie o protectie speciala a copiilor din afara ultimei casatorii fata de posibila influenta pe care sotul supravietuitor ar putea-o avea asupra testatorului determinandu-l pe acesta sa ii faca liberalitati in detrimentul acelor descendenti.

Conditiile aplicarii acestor prevederi de protectie prin instituirea cotitatii speciale a sotului supravietuitor sunt:

  • Copiii dintr-o alta casatorie trebuie sa existe la data deschiderii succesiunii
  • Sa nu fie nedemni
  • Sa nu fie renuntatori

Prin termenul “copii” nu se restrange clasa de mostenitori rezervatari ci se au in vedere inclusiv descendentii copiilor protejati prin articolul 939 cod civil.

Cand se pune problema existentei descendentior de grad doi, trei etc, atunci intinderea rezervei se va stabilii pe tulpini .

Liberalitatile supuse prevederilor art 939 cod civil:

  • Donatiile facute sotului din ultima casatorie ( sotului supravietuitor), in timpul casatoriei
  • Donatiile facute sotului supravietuitor inainte de casatorie ,cu conditia de a se dovedi ca prin aceste donatii au fost facute in vederea acestei casatorii
  • Legatele in folosul sotului supravietuitor din ultima casatorie, indiferent de data intocmirii testamentului

Cabinet avocat Laura Herescu
0722.33.80.81

V-a placut articolul? Apasati Recommend This Site/Page pentru a-l trimite si altora.

Comments are closed.

Apel direct
Adresa