Desi nu sunt notar, am mai fost intrebata de catre unii clienti cum se impoziteaza masa succesorala sau in ce conditii nu se aplica impozit atunci cand se dezbate o succesiune.
In aceste conditii, mi-am facut timp si am citit normele fiscale pentru a fi in masura sa dau un raspuns in conformitate cu dispozitiile fiscale.
Iata ce am aflat:
- Codul fiscal prevede situatiile in care contribuabilii, in calitate de mostenitori legli sau testamentari , datoreaza impozit aplicat masei succesorale.
- Astfel, se prevede ca
–
- Pentru mostenirile deschise si finalizate in termen de doi ani de la data decesului defunctului, nu se datoreaza impozit fata de activul succesoral.
–
- Activul succesoral, in acceptiunea codului fiscal fata de care este aplicabila regelemetarea mai sus mentionata, include bunurile imobile care intra in masa succesorala.
–
- Succesiunea se considera finalizata la momentul in care se elibereaza de catre notarul public incheierea de finalizare a succesiunii
Deci, pentru a nu se plati impozit este foarte important a se finaliza dezbaterea succesiunii in cel mult doi ani de la momentul decesului autorului succesiunii.
Odata depasit termenul de doi ani, impozitul prevazut de codul fiscal aplicabil masei succesorale este de 1% din valoarea acesteia.
- In cazul in care , dupa finalizarea succesiunii, se solicita un certificate de mostenitor suplimentar si pentru acesta se intocmeste incheierea suplimentara finala tot inauntrul termenului de doi ani , nu se datoreaza impozit.
- Masa succesorala , in acceptiunea normelor fiscale, cuprinde numai activul net imobiliar.
- In scop fiscal, se intelege prin activ net imobiliar valoarea proprietatilor imobiliare dupa deducerea pasivului succesoral.
- In pasivul succesoral se include: obligatiile certe si lichide dovedite prin acte autentice/sau executorii, precum si cheltuielile de inmormantare pana la concurenta de 1000 RON ,cheltuieli care nu trebuie dovedite prin documente justificative.
- Cand masa succesorala cuprinde si bunuri mobile, drepturi de creanta, actiuni, certificate de actionar etc, se va stabili proportia valorii proprietatilor imobiliare din totalul activului succesoral, iar pasivul succesoral se va deduce din valoarea bunurilor mobile, respectiv imobile, proportional cu cot ace revine fiecareia din categoriile de bunuri mobile sau immobile.
- Dupa deducerea pasivului succesoral corespunzator bunurilor imobile, din valoarea acestora se detemina valoarea activului net succesoral reprezentand baza impozabila.
avocat Laura Herescu