Comisionul de risc este un comision care , prin OUG 50/2010 a fost declarat in mod expres, ilegal.
Acesta este perceput de catre unele banci alaturi de anuitate si mareste rata bancara lunara.
- Datorita aparitiei OUG 50/20101 comisionul de risc a devenit evident in afara legii prin perceperea lui desi, dupa parerea mea, acesta era un comision abuziv si susceptibil de anulare inca dinainte de intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
- Deoarece acest comision aduce mari beneficii bancilor care il includ in costurile lunare ale contractelor de credit, acestea nu renunta sau renunta foarte greu la el.
- In cele mai multe cazuri, banca a “convertit” comisionul de risc in comision de administrare lunara. Sau , teoretic il elimina insa, practic, cuantumul sau il adauga la cuantumul déjà stabilit prin contractul initial, pentru comisionul de administrare lunara.
- Doar prin faptul redenumirii lui, acest comision nou de administrare este ilegal si poate face obiectul unor actiuni in instanta in vederea anularii acestuia.
- Pentru a induce in eroare clientii, bancile sustin ca nesemnarea actului aditional propus conduce la acceptarea sa tacita de catre client, conform ordonantei. Nimic mai fals!
- Ordonanta de urgenta 50/2010 specifica faptul ca se considera acceptate tacit modificarile efectuate in conformitate stricta cu prevederile acesteia si NU impunerea de noi comisioane, redenumirea altora, majorarea costurilor prin majorarea marjelor procentuale etc. Toate aceste modificari neacceptate in mod expres de catre client se pot considera a fi abuzive si se poate solicita anularea lor pe cale judecatoreasca.
- Acceptarea tacita a noilor clauze contractuale efectuate cu respectarea stricta a ordonantei este, in fapt, consider eu, o protejare a consumatorului, persoana fizica, pentru a nu da posibilitatea bancii sa sustina ca neaplicarea prevederilor ordonantei este urmarea neacceptarii modificarilor de catre client.
- Mai este de mentionat un aspect : data de 17 septembrie 2010 este un termen limita pentru semnarea actelor aditionale ce modifica contractele de credit in concordanta cu prevederile imperative ale ordonantei de urgenta INSA prevederile acesteia se aplica inca din luna iulie 2010! Cu alte cuvinte, cel putin din acel moment( iulie 2010) bancile nu mai pot percepe comisioanele care sunt declarate ilegale si prin aceasta ordonanta.
- Orice persoana ce se considera inselata de catre banca se poate adresa instantei de judecata in vederea anularii, prin hotarare judecatoreasca, a clauzelor abuzive, a comisioanelor neprevazute initial in contract, a majorarii costurilor in mod arbitrar, in general a oricaror modificari intervenite pe parcursul derularii contractului de credit sau a oricaror clauze abuzive, conform legii, incluse in contract, inca de la semnarea acestuia.
De asemenea, consider ca persoanele care au achitat un comision de risc lunar, se pot adresa instantei de judecata pentru recuperarea tuturor sumelor de bani platite cu acest titlu.
- Pana la constatarea ilegalitatii oricaror costuri contractuale clientul trebuie sa achite sumele solicitate de banca pentru a nu fi incadrat de aceasta in categoria de rau platnic.
avocat Laura Herescu
0722.33.80.81
Cabinetul ofera consultanta initiala pentru contractele de credit bancar ce cuprind clauze abuzive.
De asemenea, se pot initia actiuni contencioase in vederea anularii clauzelor abuzive si recuperarea sumelor de bani achitate si fara a fi datorate legal.