CEREREA RECONVENTIONALA
Ce este cererea reconventionala?
Paratul care are pretentii proprii in legatura cu cererea reclamantului poate formula cerere reconventionala in cadrul procesului respective.
Cererea reconventionala are un caracter facultativ, adica paratul nu este obligat sa o depuna, limitandu-se a-si formula numai parari, prin intampinare, fata de pretentiile reclamantului invocate prin cererea de chemare in judecata.
Cererea reconventionala trebuie sa indeplineasca toate elementele prevazute de are 112 cod procedura civila.
Fiind considerata o adevarata cerere de chemare in judecata, reconventionala va fi timbrata la fel ca si in situatia in care aceasta ar fi fost introdusa pe cale principala.
Cererea reconventionala se depune odata cu intampinarea sau, daca legea nu obliga a fi depusa intampinare, poate fi introdusa pana la prima zi de infatisare.
Daca depunerea cererii reconventionale este urmarea modificarii de catre reclamant, a cererii de chemare in judecata, atunci termenul de depunere este cel stabilit in acest sens, de catre instanta.
Cererea reconventionala este de competenta instantei investite cu solutionarea cererii de chemare in judecata.
Ea va fi solutionata odata cu cererea principala a reclamantului si numai cand cererea principala este in stare de judecata se va dispune disjungerea si judecarea sa separata. Chiar si in acest caz ,instanta competenta sa se pronunte pe fond ramane instanta investita cu cererea principala.
Disjungerea nu se va putea produce daca solutionarea cererii reconventionale este intim legata de solutia ce se va pronunta asupra cererii de chemare in judecata a reclamantului.
Daca reclamantul renunta la judecata, instanta va proceda la judecarea cererii reconventionale in continuare, aceasta avand independenta procesuala.
avocat Laura Herescu
0722.33.80.81
Doriti sa recomandati acest site? Apasati Recommend This Site/Page