chemarea in garantie

CHEMAREA IN GARANTIE

  • Aceasta forma de interventie este reglementata de codul de procedura civila si ofera posibilitatea uneia dintre partile procesului sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia se poate indrepta in cazul in care cade in pretentii .

    Ce inseamna a cadea in pretentii? Intelesul prezentei formule este acela de a pierde e procesul indiferent ca este vorba de reclamant sau parat.

  • Astfel, cererea de chemare in garantie poate fi formulata atat de reclamant cat si de parat. De asemenea, este permisa si intervenientului voluntar principal.Chiar si chematul in garantie poate formula, la randul sau, o cerere de chemare in garantie.
    Codul de procedura civila stabileste termene in vederea depunerii acestei cereri, in functie de calitatea celui care o introduce. Insa ,depasirea lor nu se sanctioneaza cu respingerea ei ca tadriva ci cu judecarea sa separata, daca partile nu se inteleg a se judeca impreuna cu cererea principala.
  • Cererea de chemare in garantie nu se poate introduce prima data in caile de atac dar este admisibila la rejudecarea fondului, dupa casare, atunci cand casarea a fost dispusa pentru necompetenta instantei sau a fost casata o hotarare nesusceptibila de apel.
    Cererea de chemare in garantie are caracter incidental si va fi de competenta instantei investita a judeca cererea de chemare in judecata ( cererea principala).

avocat Laura Herescu

Comments are closed.

Apel direct
Adresa