DIVORTUL
( pentru modificarile aduse prin Legea 202/2010, apasati AICI )
Foarte uzitat ,divortul este o tema mereu actuala si mediatizata.
Cu toate acestea, nu toti stiu ce inseamna divortul si in ce conditii se poate produce el.
- Divortul este ,de fapt, desfacerea casatoriei pe cale judecatoreasca. Pana la momentul in care hotararea ce pronunta desfacerea casatoriei nu ramane definitiva si irevocabila, in fata legii cei doi sunt considerati tot casatoriti.
- Astfel, daca partile se impaca in timpul procesului, fie in fond( in prima instanta) fie in calea de atac( daca s-a atacat hotararea de fond), divortul nu mai produce efecte juridice.
- De asemenea, daca in timpul procesului, fie in prima instanta fie in calea de atac, unul dintre soti decedeaza, divortul nu isi mai produce efectele sotul supravietuitor vine la mostenirea celuilalt.
- Instanta competenta la care se va introduce actiunea de divort este judecatoria in circumscriptia careia sotii au avut domiciliul comun cu conditia ca cel putin unul dintre ei sa mai locuiasca in aceasta circumscriptie.
- Divortul poate fi de comun acord in situatia in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:- a trecut cel putin un an de la momentul incheierii casatoriei
– la momentul introducerii actiunii de ivort nu exista copii minori rezultati din casatorie
– actiunea este semnata de ambii soti
– sotii se prezinta impreuna la depunerea cererii de desfacere a casatoriei
– sotii se prezinta impreuna in fata judecatorului pentru a-si insusi cererea si , de asemenea, ca judecatorul sa ia act de consimtamantul amandurora
In acest caz, nu sunt necesari martori, hotararea se va da fara motivare si nu este supusa nici unei cai de atac, deci e definitiva si irevocabila.
- In cazul in care exista minori rezultati din casatorie, atunci desfacerea casatoriei trebuie sa urmeze alte etape procedurale si anume:
– in orice caz, oricare dintre cei doi soti are dreptul de a introduce o cerere de chemare in judecata prin care sa solicite desfacerea casatoriei.
– motivarea trebuie sa fie temeinica si sa conduca la concluzia ca relatia nu mai poate continua.
– reclamantul poate invoca desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului sau din vina ambelor parti.
– reclamantul NU poate invoca doar propria culpa ,ca motiv de divort ( adica nu poate sustine ca respectiva casatorie trebuie desfacuta pentru ca el este singurul vinovat pentru destramarea relatiei)
– fiind unul sau mai multi copii minori la mijloc, in cuprinsul cererii de chemare in judecata, trebuie sa se solicite incredintarea minorului/minorilor catre recamant sau parat ( de la caz la caz)
– de asemenea, trebuie solicitat a se stabili o pensie alimentara in sarcina parintelui care pierde custodia copilului/ copiilor.
- Chiar daca in cursul procesului, partea care solicita custodia copilului nu doreste pensie alimentara pentru acesta, judecatorul este obligat sa se pronunte asupra cuantumului, deoarece pensia alimentara este un drept al copilului la care nu se poate renunta de catre parinte.
– reclamantul trebuie sa faca referire la numele sotiei ( in cele mai multe cazuri sotia preia numele sotului la casatorie) , daca aceasta va reveni la numele anterior sau va pastra numele dobandit la momentul casatoriei
- In masura in care paratul nu este de acord cu cererea reclamantului, are dreptul sa faca propriile sale solicitari prin intermediul unei cereri reconventionale sau poate pur si simplu sa se apare impotriva acuzelor aduse de catre reclamant prin depunerea unei intampinari.
- Daca reclamantul solicita custodia copilului minor , paratul poate sa o solicite si el insusi aducand argumente in acest sens.
- Probatoriul acestui gen de proces va fi compus din :- declaratii testimoniale( martori)
– ancheta sociala ( in vederea incredintarii minorului)
– inscrisuri ( certificatul de casatorie in original, copii certificate de nastere copii, orice alte acte si inscrisuri care au relevanta in proces si vin sa sustina afirmatiile facute de catre parti in proces)
- In procesul de divort pot fi audiati ca martori si membri ai familiilor celor implicati( ex: mama, tata, fratii, surorile, cumnatii etc)
- Va fi audiat obligatoriu si minorul daca acesta a implinit varsta de 10 ani; audierea va avea loc in camera de consiliu sau, probabil, in sala de judecata, cu usile inchise( fara nici o terta persoana prezenta)
Nu in ultimul rand, in acest proces va fi citata obligatoriu si autoritatea tutelara, care va efectua ancheta sociala .
- Este bine de stiut ca, la incredintarea minorului catre unul dintre parinti se va tine seama in mod exclusiv de interesele minorului si nu neaparat de vointa partilor.
Daca considerati ca aveti nevoie de un avocat, Cabinetul vine in sprijinul dvs cu sfaturi utile, asistenta si orice alte activitati juridice necesare.
avocat Laura Herescu
0722338081
Daca a fost util acest articol ,apasati Recommend This Site/Page pentru a-l recomanda si altora.