COMPENSATIA ,
ca notiune de drept civil
Compensatia este un mod de stingere a doua obligatii reciproce dintre doua parsoane, pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
Compensatia presupune ca o persoana sa se imprumute de la o alta cu o suma de bani iar creditorul initial( cel care a dat banii) , ulterior, devine si el debitor pentru o alta suma de bani, fata de prima persoana, astfel incat ambele persoane, la un moment dat, intrunesc o dubla calitate una fata de cealalta: aceea de debitor si creditor.
Daca valorile sunt diferite, atunci compensatia se face pana la concurenta cele mai mici, cel care a luat o suma de bani mai mare urmand sa restituie doar restul de bani, dupa compensarea sumelor.
Daca obligatiile reciproce sunt egale ca valoare, ambele se sting in totalitate.
Izvorul de drept este art 1147 cod civil.
Compensatia nu poate opera in unele situatii; ca exemplu:
- Cand se pretinde restituirea unui depozit neregulat, adica a unor bunuri fungibile consumate de depozitar si care este obligat sa restituie alte bunuri de acelasi gen. Cand depozitarul este si creditor al deponentului, nu poate opera compensatia.
- Cand se pretinde restituirea unui lucru luat pe nedrept de la proprietar
- Cand creanta nu poate fi urmarita de creditori ( exemplu pensia alimentara)
- In dauna drepturilor dobandite de o alta persoana
Felurile compensatiei
- Compensatia poate opera in temeiul legii
- Poate opera si pe cale conventionala
- Poate fi dispusa de instanta judecatoreasca
Conditiile compensatiei
- Existenta a doua obligatii reciproce
- Obligatiile sa aiba ca obiect o suma de bani sau bunuri fungibile
- Obligatiile trebuie sa fie certe si lichide
- Obligatiile trebuie sa fi ajuns la scadenta
Compensatia va fi desfiintata de drept daca partile au savarsit acte incompatibile cu stingerea obligatiilor prin compensatie.
Compensatia stinge obligatiile reciproce ca si plata. Aceste obligatii se sting in momentul cand exista deodata si pana la concurenta cotitatii lor. Odata cu creantele se sting si accesoriile si garantiile lor.
avocat Laura Herescu