clauza de uzufruct si clauza de intretinere

COEXISTENTA CLAUZEI DE UZUFRUCT CU CEA DE INTRETINERE

De multe ori am observat ca se face o confuzie intre clauza de intretinere si cea de uzufruct.

Aceste clauze pot fi inserate in diverse contracte insa, cel mai uzual contract este cel de vanzare cumparare bun imobil.
De aceea, in cuprinsul acestui articol voi arata in linii generale ce implica cele doua clauze si de ce contractul se numeste “contract de vanzare-cumparare” si nu doar uzufruct sau doar intretinere.

  • In primul rand, oamenii folosesc cele doua clauze atunci cand intentioneaza sa scoata din patrimonial lor un bun imobil ( teren, apartament, constructie) si, pe langa prêt, sa obtina si alte avantaje.
  • Contractul este de vanzare cumparare deoarece, in primul rand, in schimbul transmiterii dreptului de proprietate, vanzatorul primeste un prêt pentru bunul sau.
  • In cazul dezvoltat aici, vanzatorul nu are in vedere doar primirea pretului vanzarii ci si alte facilitati, acestea fiind : cea de continuare a folosintei bunului pe o anumita perioada de timp si cea de a primi o anumita ingrijire de la cumparator.
  • In cazul contractului de vanzare cumparare cu clauze de uzufruct si intretinere, pretul platit este mai mic decat ar fi fost la o vanzare pura si simpla. Cu toate acestea, este de recomandat ca pretul sa constituie cel putin 50% din valaoarea bunului, ceilalti 50% fiind “convertiti” in drepturile pe care vanzatorul le obtine suplimentar in urma vanzarii.
  • Dreptul de proprietate comporta trei atribute: nuda proprietate , posesia si dreptul de a culege fructele bunului.
    • Nuda proprietate inseamna detinerea titlului de proprietate insa fara a avea si folosinta bunului ( posesia).
    • In momentul in care vorbim de constituirea dreptului de uzufruct , vorbim de dreptul unei persoane de a folosi bunul ca si cum ar fi insusi proprietarul acestuia si de a-I culege fructele. Nu voi dezvolta acest subiect deoarece in cadrul site-ului va exista foarte curand un articol dedicat exclusiv dreptului de uzufruct.

    La momentul vanzarii ,vanzatorul isi poate rezerva dreptul folosintei temporare a bunului chiar si dupa ce dreptul de proprietate, mai précis, nuda proprietate , va intra in patrimoniul cumparatorului.
    Acest drept se poate insera in contract printr-o clauza de usufruct.

    • Se poate stabili o perioada precisa, determinata sau se poate constitui dreptul de uzufruct pe toata perioada vietii vanzatorului. In tot acest timp astfel stabilit, vanzatorul se poate folosi de bun, chiar daca acesta nu se mai afla in patrimoniul sau, ca si cum ar fi inca proprietar; poate face acte de conservare si administrare dar nu mai poate efectua acte de dispozitie.

    In plus, daca vanzatorul urmareste sa obtina de la cumparator si o intretinere lunara, isi poate constitui dreptul de a fi intretinut de acesta, in anumite conditii.

    • Intretinerea poate fi prestata prin plata unei sume lunare de bani, prevazuta ca atare in contract sau poate sa conste in procurarea de alimente, medicamente, imbracaminte sau prin prestarea activitatilor de gospodarire zilninca/saptamanala/lunara. De asemenea, se poate arata contravaloarea lunara a medicamentelor, alimentelor etc astfel incat cumparatorul sa stie exact la ce valoare trebuie sa se situeze executarea obligatiei asumate, iar vanzatorul sa aiba siguranta ca va beneficia de aceste prestatii in natura intr-un cuantum précis stabilit.
    • Aceasta prestare a intretinerii se poate insera in contractul de vanzare cumparare sub forma unei clauze de intretinere.
      Ce trebuie retinut: ca existenta unei clauze de uzufruct nu implica automat si existenta unei clauze de intretinere si invers: existent unei clauze de intretinere nu implica in mod obligatoriu si existenta clauzei de uzufruct.
    • Pentru a –si produce efectele juridice si pentru a obliga cumparatorul la respectarea unui uzufruct si la prestarea unei intretineri, este obligatoriu ca , in cuprinsul contractului de vanzare cumparare sa se mentioneze ambele clauze.
    • De asemenea, nimic nu impiedica partile sa insereze doar una dintre cele doua clauze efectele jurdice producandu-se doar asa cum acestea reies din clauza aleasa si inserata de parti..

    Avocat Laura Herescu

Comments are closed.

Apel direct
Adresa