MOSTENIREA SOTULUI SUPRAVIETUITOR

Care sunt drepturile sotului supravietuitor in raport cu alti mostenitori legali?

Aceasta este o intrebare pe care multi si-o adreseaza si incercad sa afle raspunsul, apeleaza la tot felul de surse – prieteni, colegi, raspunsuri date pe diverse forumuri de persoane care nu au competente juridice.
Inainte de a lua hotararea de a posta, am facut o trecere in revista a ceea ce se gaseste , pe aceasta tema,in mediul online.
Unele informatii erau incomplete, altele mult prea incarcate si greu de urmarit de cineva fara pregatire juridica.

In randurile ce urmeaza voi incerca sa ofer cateva elemente esentiale ,succint tratate, tocmai pentru a facilita intelegerea notiunilor la care voi face referire.

Ceea ce peste tot se spune in mod corect, este ca drepturile sotului supravietuitor sunt reglementate de legea nr 319/1944.

Cand un sot poate veni la mostenirea celuilalt? Legea face precizari in acest sens si anume trebuie sa fie indeplinita conditia esentiala speciala (alaturi de cele generale)

sotul supravietuitor sa aiba calitatea de sot la momentul decesutului celuilalt sot.

Avem in vedere si situatiile in care cei doi soti, la momentul survenirii decesului unuia ditre ei, acestia se aflau in proces de divort sau dupa ce s-a pronuntat divortul, dar hotararea de divort nu era definitiva. ( deci se pastreaza calitatea de sot al celui ramas in viata)

Care sunt drepturile succesorale ale sotului supravietuitor?

are dreptul de a veni la mostenire alaturi de oricare alti mostenitori legali ai defunctului ( descendenti, colaterali, ascendenti).

In functie de clasa de mostenitori cu care vine la mostenire, se calculeaza si cota-parte ce i se cuvine din mostenire.

– daca nu vine la mostenire impreuna cu descendentii defunctului ( copii – sau descendentii lor- pe care ii au impreuna sau copii ai defunctului dintr-o alta relatie ) si daca defunctul nu a dispus de partea lui prin testament sau donatii, sotului supravietuitor i se cuvin mobilierul si obiectele ce apartin gospodariei casnice.
darurile de nunta primesc aceeasi reglementare, in lumina art 5 din lee, ca si bunurile apartinand gospodariei casnice
dreptul de abitatie al sotului supravietuitor asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din mostenire si el nu are alta locuinta proprie. Acest drept ii este recunoscut de lege indiferent de clasa de mostentori cu care vine la mostenire si cu conditia ca defunctul sa nu fi inlaturat dreptul de abitatie , ca drept de mostenire legala in favoarea sotului supravietuitor.

Dreptul de abitatie stabilit in favoarea sotului supravietuitor este unul temporar care poate inceta
a) odata cu iesirea din indiviziune sau
b) la momentul recasatoririi

In ambele cazuri insa, numai dupa ce a trecut minim un an de la deschiderea mostenirii.
Sotul supravietuitor nu este dator a plati nimic pentru aceasta folosinta, sub forma dechirie su alt gen de remuneratie

Cum se stabileste masa succesorala ?

Aceasta se stabileste excluzand, in prealabil, bunurile proprii ale sotului supravietuitor – atat cele care aveau acest regim si in timpul casatoriei cat si cele care au devenit proprii la momentul decesului celuilalt sot, prin preluarea a 50% din comunitatea de bunuri comune aflata in devalmasie.

In functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs, sotului supravietuitor i se stabileste o cota de :

a) 1/4 din masa succesorala daca vine la mostenire cu descendentii defunctului, indiferent de numarul lor
b) 1/3 din masa succesorala daca vine la mostenire impreuna cu colateralii privilegiati si ascendentii privilegiati, indiferent de numarul lor
c) 1/2 din masa succesorala daca vine la mostenire fie cu colateralii prvilegiati fie cu ascendentii privilegiati
d) 3/4 in msa succesorala daca vine la mostenire impreuna cu colateralii ordinari sau ascendentii ordinari, indiferent de numarul lor

in incheiere voi arata care sunt mostenitorii care intra in cele patru clase de mostenitori legali

clasa I a de mostenitori – descendentii defunctului – copiii si urmasii lor in linie dreapta, indiferent daca acestia sunt rezultati din aceeasi casatorie sau din casatori diferite

clasa a II a de mostenitori –
a) ascendentii privilegiati: parintii defunctului
b) colateralii privilegiati: fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv( nepoti si stranepoti de frate/sora)

clasa a III a de mostenitori – ascendentii ordinari: bunicii si strabunicii defunctului

Clasa a IV a de mostenitori – colateralii ordinari: unchi matusi, veri primari si fratii / surorile bunicilor defunctului

avocat Laura Herescu
0722.33.80.81

V-a fost util? Apasati pe Recommend This Site/Page pentru a-l face cunoscut si altora.

Comments are closed.

Apel direct
Adresa