Concurenta

DREPTUL CONCURENTIAL

Concurenta se defineste ca fiind o confruntare a comercianitole care se adreseaza aeluiasi segment de piata cu produse asemanatoare si care incearca sa se impuna pprin produsul propriu, in scopul obtinerii de profit.

In functie de scopurile folosite in vederea atingerii scopului final, concurenta poate fi o concurenta loiala sau o concurenta neloiala.

Concurenta loiala are loc in conditiile respectarii de catre jucatorii pietei a normelor si mijloacelor  considerate corecte si recunoscute ca atare rin reglementarile in vigoare din fiecare tara.

Concurenta neloiala este orice fapt sau act contrar uzantelor cinstite in activitatea comerciala. Acest  tip de concurenta este reglementat prin diverse tratate internationale precum si prin legislatia din Romania.

In domeniul concurentei  este foarta importanta clasificarea concurentilor comerciali, acesta distinctie interesand tipurile de concurenta directa, indirect  si potentiala.

Concurenti pot fi:

Directi: cei care au spre ofertare produse si servicii similare

Indirecti: sunt cei care ofera catre segmentul de piata produse care nu sunt similar  insa pot constitui un substituent pentru produsele respective.

Potentiali:

a)comercianti care inca nu exista inca pe piata  dar exista informatii ca s-ar putea infiinta in domeniul de interes  sau

b) comercianti care exista pe piata ,nu au dezvoltate activitati similare insa care se pot reorienta la un moment dat, catre altele ce vor intra in concurenta directa cu comerciantii déjà existenti pe acel segment.

CONTACT

Cabinet de avocat Laura Herescu
0722.33.80.81

This entry was posted in drept concurential and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.